Tekst: Tom Backe / Foto: Senja VGS
Samarbeidet mellom de «blå» linjene på de videregående skolene på Senja, Skjervøy og Nordkapp skal styrkes. I august møtes elever og lærere fra de tre skolene på messen Aqua Nor i Trondheim.
Både Senja videregående skole, Nord-Troms videregående skole på Skjervøy og Nordkapp videregående skole har fagretninger innen fiske, fangst og akvakultur.
– På VG1 kan elevene velge naturbruk på grønn eller blå linje. De som har gått blå linje på VG1 kan velge om de vil gå linje for fiske og fangst, eller om de vil lære mer om havbruk på linjen for akvakultur på VG2. Når elevene er ferdige med VG2, blir de lærlinger i to år, sier Janita Pettersen Simonsen som er prosjektleder for Blått Kompetansesenter i Troms.
Populære studier
Studiene på de blå linjene var ikke så populære tidligere, men den trenden er i ferd med å snu:
– Vi merker at særlig havbruk er veldig i vinden for tiden. På Senja var det for eksempel 20 elever som vi ikke hadde plass til i år. Det har vi aldri opplevd før. Vi ser også at den blå studieretningen har blitt mye mer populær blant jentene nå i forhold til tidligere, sier prosjektlederen.
Utvider samarbeidet
Skolene på Skjervøy og Senja har tradisjonelt hatt ganske få elever på hvert sted. Derfor har de blant annet samarbeidet om fjernundervisning på video.
– Det har vært en fin måte å sørge for at vi kunne opprettholde disse linjene på begge steder. Nå utvider vi og starter et samarbeid med Nordkapp, i første omgang reiser alle elevene fra Senja og Skjervøy sammen med to elever og en lærer fra Nordkapp til messen Aqua Nor. Vi reiser faktisk til Trondheim før skolen har begynt, så dette blir en flott start på skoleåret, smiler Pettersen Simonsen.
– Å treffes på denne måten er veldig verdifullt både for elever og lærere. Vi kan helt sikkert lære mye av hverandre, sier hun.
Aqua Nor er en veldig relevant møteplass for dem som satser på en karriere i bransjen, og skolene skal samarbeide om en stand hvor elevene får mulighet til å presentere seg selv for næringen.
– Elevene vil helt sikkert også se mange nye muligheter innen den bransjen de har valgt, så dette ser vi veldig fram til, sier Pettersen Simonsen til slutt.
Tre studenter svarer: Derfor har vi valgt en studieretning innen fiskeri og havbruk
Hvorfor har du valgt å ta en utdannelse innen fiskeri og havbruk?
Til høsten begynner jeg på VG2 på Akvakultur på Skjervøy. Årsaken er at jeg har lyst til å jobbe innenfor havbruksnæringen som er en spennende næring hvor det er stor utvikling. Jeg tror også at denne næringen har en veldig lys fremtid. I tillegg er det mange arbeidsplasser i havbruksnæringen i nærmiljøet mitt som er Troms.
Hvilke forventninger har du til jobbmuligheter i fiskeri og havbruksnæringen?
Aller først skal jeg gå et år på skole, deretter blir det en lærlingplass i to år. Da ønsker jeg å jobbe på et oppdrettsanlegg sånn at jeg lærer meg hvordan alt skjer i praksis. På lenger sikt blir det sikkert høyere utdanning, og jeg kan godt tenke meg en lederstilling en gang i fremtiden.
Du skal delta på Aqua Nor – hva ser du mest fram til i den forbindelse?
Jeg ser aller mest frem til å se på og lære mer om de nye innovasjonene som utvikles innenfor næringen. I tillegg skal jeg prøve å komme i kontakt med ulike kontaktpersoner i bransjen. Det er helt sikkert viktig å ha gode kontakter, for det kan kanskje gi meg flere jobbmuligheter når jeg blir eldre.
Hvorfor har du valgt å ta en utdannelse innen fiskeri og havbruk?
Jeg syns fagfeltet er spennende og annerledes enn mange andre fag. Denne utdannelsen passer meg dessuten godt fordi jeg liker å være mye ute. Som et ledd i undervisningen er vi ofte på ulike anlegg for å lære mer om hvordan oppdrett skjer i virkeligheten.
Hvilke forventninger har du til jobbmuligheter i fiskeri og havbruksnæringen?
Innen fiskeri- og havbruksnæringen tror jeg at det er gode sjanser for å få jobb etter endt utdanning. Jeg har vært på utplassering og vært med røkterne ut på selve anlegget, det likte jeg godt og derfor vil jeg aller helst arbeide på et matfiskanlegg. Tiden som lærling håper jeg blir hos Salmar.
Du skal delta på Aqua Nor – hva ser du mest fram til i den forbindelse?
Jeg har hørt mye skryt om Aqua Nor og derfor gleder jeg meg til å se hva den messa egentlig går ut på. Dessuten så er jo dette en klassetur hvor vi også treffer elever fra skolene på Skjervøy og Nordkapp, det blir helt sikkert artig.
Hvorfor har du valgt å ta en utdannelse innen fiskeri og havbruk?
Jeg har valgt å gå akvakulturlinja fra høsten. Årsaken er at jeg både har vært utplassert og hatt sommerjobb på oppdrettsanlegg. Det har gjort meg interessert i denne typen arbeid som jeg også trives veldig godt med.
Hvilke forventninger har du til jobbmuligheter i fiskeri og havbruksnæringen?
Det blir nok enda flere arbeidsplasser i denne bransjen i fremtiden enn det er i dag, for næringen vil nok fortsatt vokse. Langsiktige planer har jeg ikke lagt enda, det første jeg skal er å gå VG2, deretter følger to år som lærling, og det håper jeg blir hos Grieg Seafood i Finnmark.
Du skal delta på Aqua Nor – hva ser du mest fram til i den forbindelse?
Jeg gleder meg aller mest til å møte nye folk og til å få vite nye ting om bransjen, og kanskje særlig om nye ting som har med oppdrett å gjøre. Det ser jeg frem til.