Skip to main content
Home » Fiskeri og havbruk » Ny norsk teknologi gir bedre kvalitet på fangsten
Sponset

Jatronic har i samarbeid med Fosstech og Havforskningsinstituttet utviklet en ny teknologi som gir bedre kvalitet på fisken, og øker overlevelsen med 80 prosent.

Jatronic er et norsk teknologiselskap som tilbyr robuste, maritime produkter innen offshore, fiskeri og havbruk. Selskapet er godt kjent i offshoresektoren der de har levert PTT-utstyr siden 1990-tallet. De siste årene har Jatronic og Fosstech deltatt i et samarbeidsprosjekt med Havforskningsinstituttet i Bergen (IMR) og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF), med fokus på bærekraftig fiskeri og forvaltning av fiskeriressursene.

– Vi er blitt invitert til å jobbe sammen med Havforskningsinstituttet over flere år. Man trenger tekniske løsninger for å få på plass nye fiskemetoder med mer bærekraft, sier daglig leder i Jatronic, Bjørn Foss.

Bjørn Foss

Daglig leder i Jatronic AS

Sammen har de utviklet en sekkeutløser som monteres på sekken for å begrense fangstmengde.

– Da kan man bestemme om man vil ha fem tonn eller ti tonn, sier Foss.

På forhåndsinnstilt dyp åpner utløseren overknytingen, slik at sekkens volum øker. Fisken får dermed bedre plass.

Bedre kvalitet på fangsten

Fordelen med sekkeutløseren er mange. Kvaliteten på fisken blir bedre, fisken blir ikke stresset, den gir en enklere fangstoperasjon og øker sikkerheten.

– Når fisken fanges, er det viktig å få så god kvalitet på fisken som mulig, og der vil sekkeutløseren kunne gjøre en forskjell. Ved oppstigning, når fiskeredskapet kommer til overflaten, er det ganske mye komprimert gass i fisken, og den må ut. Hvis fisken ikke får bedre plass, får den kompresjon. Dette gir dårligere kvalitet på kjøttet, sier Foss.

På tur opp, åpner utløseren en del av nota. Fisken får dermed bedre plass og kommer til overflaten levende.

– Det er registrert opptil 80 prosent større overlevelse på fisken. De som driver med levende fangst, vil kunne ta fisken om bord og sette den i merd istedenfor å ta om bord død fisk som må prosesseres og leveres der og da, sier Foss.

– Jatronic ser også potensialet for dette produktet internasjonalt, og har derfor nylig ansatt Stein som har en bred internasjonal salgserfaring, sier Foss.  

Bedre kommunikasjon i kritiske situasjoner

Jatronic tilbyr også gode intercomløsninger.

– Enkelte fiskere jobber i team på to og tre stykker, og ønsker å ha full duplex talekvalitet med handsfree kommunikasjon. Sikkerheten om bord blir dermed bedre ivaretatt fordi man kan jobbe med begge hendene samtidig, og fortsatt kunne snakke sammen i kritiske situasjoner, sier salgssjef for kommunikasjonssystemer i Jatronic, Henning Wilhelmsen.

Henning Wilhelmsen

Salgssjef for kommunikasjonssystemer i Jatronic

Jatronic er Norges distributør av det Maritime Intercomsystemet – Irisound – fra IWCS i Danmark. Dette er et IP67 intercomsystem med toveis kommunikasjon full duplex.

– Det unike med dette systemet er talekvaliteten, integrasjon for VHF, UHF, Nødnett og mobiltelefoni, alt i en plattform, sier Wilhelmsen.

– Det er det eneste systemet på markedet som er vanntett, og innenfor fiskeri er jo det viktig. Dette systemet har vi solgt til blant annet Kystvakta og Nødetater som politi og brannvesen, legger Foss til.

Jatronic er også Norges distributør av Titan Communication som akkurat har lansert en In-Ear-løsning (IE2 TAC) med egen Push-To-Talk-enhet (PTT). Den oppfyller dessuten kravene til HMS om hørselsvern og integrert omgivelseslyd.

Egen stand på Nor-Fishing-messen i august

Selv om Jatronic er en relativt ny aktør innen fiskeri og havbruk, er de et kjent navn innen offshore. For å gjøre seg mer kjent i fiskeri- og havbruksbransjen, deltar de med egen stand på Nor-Fishing-messen i august. 

– Vi har vært på Nor-Fishing som besøkende i mange år og hatt utstyr hos andre samarbeidspartnere, men dette er første gang vi stiller med egen stand. I år tar vi skrittet videre og stiller ut sammen med IEC Telecom, avslutter Stein Bexrud, Business Development Manager i Jatronic.

Stein Bexrud

Business Development Manager i Jatronic

Jatronic er et teknologiselskap som tilbyr robuste, maritime løsninger innen offshore, fiskeri og havbruk. Det er et helnorsk selskap som både selger og utvikler egne produkter. Selskapet samarbeider tett med moderselskapet Fosstech som har kompetanse innen blant annet innkapsling av elektronikk på stort havdyp.

Les mer på jatronic.no.

Av Sissel Nilsen

Next article