Skip to main content
Home » Fremtidens havrom » Alvestad Marin helautomatiserer røktingen
Sponset

Sammen med ny og oppdatert versjon av CompHatch lanserer Alvestad Marin nå roboten AutoTend for røkting av egg og yngel til laksefisk.

Å røkte yngel og egg er en tidkrevende og møysommelig jobb, men likevel en svært viktig oppgave, da usunne eller døde egg kan redusere overlevelsen av hele batchen. 

Med kunstig intelligens og maskinlæring har Alvestad Marin løst dette problemet med sin nye og innovative røkterobot AutoTend.

 Med mål om å oppnå en kostnadseffektiv løsning for håndteringen av egg og yngel, har vi brukt mye tid på å undersøke og utvikle det som nå presenteres som AutoTend. Med denne roboten sparer kundene våre så mye som 97 prosent av røktetiden, som betyr bedre lønnsomhet, sier Runar Alvestad, administrerende direktør i Alvestad Marin.

Runar Alvestad

Administrerende direktør i Alvestad Marin

Første robot i sitt slag

AutoTend er den første roboten i sitt slag, designet for automatisk røkting av yngel og egg med minimal menneskelig interaksjon. Den har svært avansert maskinsyn som lett identifiserer usunne eller døde egg og yngel. 

Med en sensitiv ekstraktor fjerner AutoTend uønskede egg eller yngel med vakuumsuging, noe som sikrer en skånsom håndtering.

Utviklingen er gjort av selskapets egne ansatte og ved bruk av eksterne kompetansemiljøer i Aquagen og Sintef. 

– Vi er stolte av vår revolusjonerende robot, og er sikre på at dette produktet vil være av stor verdi for våre kunder, sier Runar Alvestad, administrerende direktør i Alvestad Marin.

Kompatibel med alle CompHatch-modeller 

AutoTend kan enkelt monteres på den nye og oppdaterte CompHatch 2020, og med små modifikasjoner også for tidligere modeller av CompHatch. 

Ny og forbedret CompHatch

Alvestad Marin har oppdatert sitt markedsledende klekkerisystem CompHatch.

CompHatch 2020 tilbyr nye designfunksjoner som forbedrer både hygiene og vannbesparelse. 

Sammenlignet med tidligere modeller tilbyr CompHatch 2020 et redusert antall komponenter, noe som letter service og rengjøring. Dette betyr igjen mindre risiko for sopp og bakterier. 

– Vi har allerede mottatt ordrer på nesten 100 av de nye CompHatch 2020-enhetene, flere måneder før de har nådd markedet, sier Alvestad.

Mer brukervennlig 

På den nye versjonen av CompHatch er klekkekassen og EasyHatch-underlaget støpt sammen til en enhet. Vannrørene er også erstattet med innebygde vannkanaler. Dette gjør den nye enheten mer brukervennlig. 

– I Alvestad Marin prøver vi å levere løsninger av høy kvalitet for økt effektivitet og bedre produksjon hos fiskeoppdrettere. Både den nye CompHatch og den revolusjonerende AutoTend bekrefter dette, og vi er glade for å tilby disse produktene til det lakseproduserende markedet i verden, sier administrerende direktør i Alvestad Marin, Runar Alvestad. 

Zane Minzare, leder på klekkeriet i SalmoBreed, ser en klar fordel ved en slik automatisering. 

– Vi har en kontrollgruppe med rogn fra hver leveranse for å se hvilke forhold som er hos kunden. Vi ser hvor mange som er klekt, hvor mange som er døde, og om yngelen er frisk. 

Automatisert system

Selv om klekkeriet i Salmobreed kun har et par klekkeskap, er dette likevel en omfattende jobb som må gjøres manuelt.  

– Vi har kun et par skap, så da går det greit, men oppdrettere har mange skap som må sjekkes daglig. Det sier seg selv at en automatisering ville gjort dette mye enklere.  

I tillegg er det viktig for rognens helse at døde rogn blir fjernet så fort som mulig.  

– Hvis døde rogn ligger for lenge med den friske, kan smitten spre seg. Derfor er det viktig å sjekke ofte, og være presis.  

Tester ny prototype

Jonas Jonasson – CEO i Benchmark Genetics – er enig med Minzare. De skal teste en prototype av systemet på Island i høst. 

– Nøyaktig telling av dødelighet fram til startfôring vil være en flott start på en god yngel- og smoltproduksjon.  

Rognleverandører leverer eksakte volum med mellom to og tre prosent overmål. Av og til forekommer det utfordringer med rognkvalitet, og da er det prekært å ha nøyaktig telling av dødelighet, forklarer han.  

– Nøyaktige tall er nøkkel til å produsere rett antall smolt i settefiskanlegg. Slik kan rognleverandører forbedre framtidig produksjon.  

CompHatch 2020 og AutoTend vil være tilgjengelig fra høsten 2021. For mer informasjon, besøk webside: https://alvestad.com/en/produkter/

Next article