Home » Innovasjon i havrommet » Bærekraftig økning av fortjenesten med SeapiX, 3D Multibeam sonar
Sponset

Som eneste forhandler i Norge leverer Aquabio sonaren SeapiX fra IXblue – en 3D-multibeamsonar med 512 stråler formet i et kryss med 4kW styrke i hver enkelt stråle og liten åpningsgrad i hver skala. Visningen er i 4k-oppløsning i visningen, og gir en så tydelig detaljrikdom at man kan se enkeltfisk mot bunnen og klassifisere fisketyper i hele vannsøylen.

– Vi har fått tilbakemeldinger på at man kan se enkeltreker på 300 meter og i tykkelsen på planktonlagene. Det er veldig unikt, og åpner markedet for mesapelagiske arter, som krill og raudåte, sier daglig leder i Aquabio Berit Heltne.

Sonaren brukes til både ringnot, pelagisk tråling og bunntråling, men er et multiverktøy med forskningsgrad som også benyttes av blant annet flere forskningsfartøy i verden.

Reduserer letetid og bifangst

For fiskere er den store fordelen at sonaren reduserer både letetid og bifangst. En kan velge hvilken art man vil fange ut ifra fargekoding, og se hvor i vannsøylen de befinner seg.

– Du får full kontroll på posisjonering av not og fisk, og kan se sammensetning av ulike fiskearter i hele vannsøylen, samt mulighet for å klassifisere fiskestimene i ulike vektklasser og dybde slik at du får snittvekten du ønsker.

Investeringskostnadene vil man derfor kunne tjene inn igjen ganske raskt.

Aquabio tilbyr også leasing som gjør det enklere for mindre båter å ta i bruk utstyret.

Gir full oversikt

Sonaren kan monteres på sidene, forover eller nedover, og om man setter alle tre sammen går det an å orientere seg 360 grader rundt hele båten. Sidemonteringen måler tett opp til vannoverflaten og støysensorer måles fra fem meter under båten mot 20 meter som er standard.

– Slik får man full oversikt over hele vannkolonnen, sier Heltne.

Fornøyde pilotkunder

Rederiet Gerda Marie har vært pilotkunde og er veldig fornøyde med SeapiX. Stein Magnar Melingen fra Gerda Marie forteller at han virkelig fikk øynene opp for teknologien under en tur vest for Irland.

– 150 meter foran oss fant vi kolmuletrålen til en annen båt på 450 meters dyp. Da begynte vi å skjønne at her er det mange muligheter, sier han.

Neste artikkel